Kuntalaisten hyvinvointi on kunnan ydintehtävä. Hyvinvointialueiden syntyminen ei oikeuta meitä kunnissa välinpitämättömyyteen tai jättämään hyvinvoinnin tekoja vain hyvinvointialueiden tehtäväksi. Niitä tarvitaan nyt myös kunnan toimesta enemmän kuin koskaan. Kunnissa on tehtävä konkreettisia toimia kuntalaisten hyväksi yhteistyössä Pohteen, alueen järjestöjen ja yritysten kanssa. Yhteistyö on meidän kaikkien asia, emmekä saa ruokkia vastakkainasettelua missään tilanteessa.
Yhteiskunnan pahoinvointi on lisääntynyt. Yksinäisyys, turvattomuus ja epävarmuus kalvaa suurten yhteiskunnallisten muutosten ja säästöpaineiden keskellä. Meidän on vastattava niihin lisäämällä hyvinvointia, yhteisöllisyyttä, turvallisuutta, välittämistä ja arjen varmuutta. Eriarvoisuuden ja köyhyyden kierteet on katkaistava.
Kuntien on investoitava laadukkaaseen varhaiskasvatukseen, kerhoihin ja avoimeen varhaiskasvatukseen. Meidän on investoitava turvallisiin syliin ja tarjottava tukea perheille heidän vaativaan kasvatustehtävään. Lasten ja nuorten koulutus ei ole kuluerä, vaan se on investointi tulevaisuuteen. Kunnan on panostettava koulutukseen ja taattava yhdenvertaiset lähtökohdat jokaiselle. Harrastamiseen, työelämään ja toimeliaisuuteen on tuettava ja kannustettava.
Koulujen pitää olla turvallisia ja välittäviä yhteisöjä. Koulukiusaaminen on väkivaltaa, joka vaikuttaa kaikkiin. On tutkittu, että myös pelkkä koulukiusaamisen sivustaseuraaminen vaikuttaa merkittävästi psyykkiseen hyvinvointiin. Koulukiusaaminen on lopetettava ja sitä ei saa mahdollistaa koulussa eikä kotona silmiä ummistamalla.
Ikääntyneille pitää olla turvallisia koteja ja asuinympäristöjä. Tarvittavia palveluita pitää olla vaivattomasti saatavilla. Tekemistä, virikkeitä ja kohtaamisia pitää olla jokaisella. Päivätoimintaan panostamalla mieli virkistyy ja toimintakyky paranee. Nyt, kun tehostetun palveluasumisen paikkoja karsitaan, meidän on varmistettava kotona asujien todellinen mahdollisuus selvitä kotona, ettei jätetä ketään heitteille. Jos on tarvetta, rahaa on löydyttävä uusille tyhjiksi jääville paikoille uuden asiakkaan sijoittua. Uuden asunnon tulee sijaita inhimillisen matkan päässä kotoa, sillä ihmisellä on oikeus saada tavata puolisoaan, lapsiaan tai muita omaisia. Välimatka ei saa olla erottava tekijä. Laadukkaaseen elämään kuluu myös sosiaaliset kanssakäymiset tuttujen ihmisten parissa ja ne ovat kulmakivi myös muistisairaan ihmisen hoidossa.
Hyvinvointialueiden rahapula on todellinen haaste. Kuntien on löydettävä keinoja resurssien tehokkaaseen yhteiskäyttöön, emmekä voi sallia, että hyvinvointi jää rahapulan jalkoihin. Rakastava lapsuus, välittävä nuoruus, yhteisöllinen aikuisuus ja turvallinen ikääntyvä on meidän kaikkien tehtävä. Järjestöjen, yhdistykset ja seurojen arvokkaaseen työhön on panostettava lisää. Meidän kuntapäättäjien, kunnan työntekijöiden sekä asukkaiden on oltava luovia ja rohkeita, vaikka kurjistuminen kuristaa. Tahtoa on, nyt tarvitaan tekoja.
Kempeleen Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä,
Keijo Alahuhtala
Jouko Etelä
Jarmo Haapaniemi
Tarja Hackzell
Sanna Laine
Kerttu Mömmö
Jaa tämä artikkeli