Ilmainen ehkäisy

Aloite: Ilmainen ehkäisy alle 25-vuotiaille nuorille

Ilmainen ehkäisy alle 25-vuotiaille nuorille on tarkoitettu seksuaali terveyden edistämiseksi kunnassamme. Ilmaisen ehkäisyn on todistettu parantavan nuorten seksuaaliterveyttä. Myös terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kehottanut kuntia lisäämään nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluita.

Ilmaisen ehkäisyn tavoitteena on parantaa nuorten seksuaali terveyttä ja vähentävän ei-toivottujen raskauksien ja seksitautien määrää. Esitettyyn ehkäisyn toteuttamiseen kuuluisi hormonaalisen ehkäisyn lisäksi kierukat, sekä kondomit vapaasti jaettavaksi alle 25-vuotiaille nuorille.

Toimivia esimerkkejä ilmaisen ehkäisyn tuomista tuloista on esimerkkeinä, muun muassa Rauma, sekä Vantaa. On arvioitu, että Rauma säästää vuosittain noin 100 000 euroa vuodessa tämän käytännön myötä. Abortti luvut, sekä seksitautien määrät ovat vähentyneet radikaalisti. Tällä hetkellä ilmaista ehkäisyä tarjotaan Keminmaassa, Torniossa, Ylitorniolla ja Tervolassa.

Säästöt ovat huomattavat, mutta tärkeä osa ilmaisen ehkäisyn käyttöön otossa on nuorten seksuaaliterveyden parantaminen. Eniten raskaudenkeskeytyksiä suoritetaan juuri 20-24-vuotiaille ja on todistettu, että ilmainen ehkäisy lisäisi nuorten ehkäisyn käyttöä.

Esitämme ilmaisen ehkäisyn kunnassamme käyttöön otettavaksi alle 25-vuotiaille. Hormonaalisen ehkäisyn lisäksi kondomien jakaminen vähentää tartuntatautien määrää ja antaa tasapuolisen ehkäisymuodon pojille, sekä tytöille. Näitä ehkäisymuotoja tulisi tarjota nuorille suunnatuissa kohteissa, kuten nuorisotiloissa, -tapahtumissa, terveyskeskuksissa, sekä oppilaitoksissa.

Aloitteessa mukana:

Kempeleen demarinuoret

-Jere Laava

-Riina Sillanpää

-Jenni Karnaattu

-Josefiina Piispanen

-Laura Härmä