Luottamushenkilön syksyn mietteitä

Kun keväällä mustat joutsenet laskeutuivat synkkien pilvien lomasta. Samoilla hetkillä Iloa toivat keväiset aamun retket ja sankat valkoisten joutsenten parvet. Olimme heräämässä oikean aitoon Suomen kesään korona ahdistuksen keskellä.

Olen saanut istua päättäjän pöydässä jo pitkään myös synkeät talousosaston ennusteet pisti mietteliääksi.

Ajatukset menivät  maailman menoon ja meidän  yhteiskunnan haavoittuvuuteen. Mikä on tärkeää ja miksi meidän pitää nähdä kokonaisuuksia. Ei yksistään viilata pilkkuja ja tuijottaa omaa napaa. Teams kokous alkoi ahdistaa, kesäkuu pelasti yhteiseen pöytään.

Syksyn ensimmäinen Kempeleen kunnan talous ennuste oli synkkä. Useampia miljoonia euroja talous sukeltaa tänä vuonna ja ennusteet vuodesta 2021 ei olleet yhtään paremmat.

Maamme hallitus tuli pelastavaksi enkeliksi korona tukea 5 miljoona euroa Kempeleen kunnalle. Tämän vuonna tuloksemme on ennusteissa 0 vaiheilla.

Kempeleen kunnan aloittamat säästötoimet täytyy kohdentua tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti.

Kempeleen kunnan väestö ikääntyy myös. Kotona asuvat tarvitsevat tukea. Ikääntyvät vanhukset valtuustoseminaarin linjauksen mukaisesti asumispalvelu asuntoja. Korona heilauttanut monen heikomman talouden heitä on kannateltava.

Kirkonkylän koulun uudisrakennuksia on suunniteltu jo tovin aikaa koululaiset ja henkilöstö tarvitsee terveet tilat.

Hinta lappu on vain kova 40 miljoona euroa.  Investoinnit pitäisi pystyä rahoittaan verotuloilla. Valitettavasti tilanne on että kunta velkaantuu. Tässä tilanteessa ainoa oikea tie on vero prosentin nosto.  Olemmeko ikäluokkia jotka siirtää velat nuorempien maksettavaksi tätä minä en hyväksy? Tuloveroprosentti on oikeudenmukainen kuntalaisia kohtaan. Tarvittaessa taloustilanteen parantuessa sitä voidaan myös laskea.

Naapuri kaupungissa on turvauduttu konsulttien apuun. Kempeleessä pystyttävä ohjaan talous tilannetta niin ettei ykkösketjuja tarvitse laittaan vaihtoon.

Hyvää syksyä. Muuttolintujen lailla me palaamme vielä.

Jouko Etelä

Valtuutettu, kunnanhallituksen jäsen

SDP