Mistä johtuvat sisäilmaongelmat julkisissa rakennuksissa?

Esi-isämme rakensivat talonsa käsityövälineillä, justeerilla ja piilukirveellä hirrestä. Näitä satoja vuosia vanhoja rakennuksia on vielä meidän ihailtavana.  Olemme koneellisessa nykyajassa, tulee vain sutta ja sekundaa.

Sisäilmaongelmat ovat todellisia. Yleisimmät oireet, joista työntekijät raportoivat, olivat silmien, nenän, hengitysteiden ja kurkun oireet sekä väsymys.

Rakennusten ikä ei voi olla suoraan ongelma. Olisiko rakennusvaiheen valvonta, oikeat työtavat, toteuttaminen ja rakennustekniikka nostettava keskiöön. Kiinteistöjen kunnon seuraaminen, säännöllinen huolto, IV- koneet, pelkään suurimmat ongelmat johtuvat tästä.  Varmasti oikeat säädöt, riittävä ilmamäärän mitoitus ovat tärkeitä.

Suurimmat sisäilmaongelmat ovat peruskoulurakennuksissa. Ongelmat ovat niin suuria, sisäilmaongelmat  sisällytettävä kuntastrategiaan. Erilaisia toimintamalleja on luotava katkaisemaan sisäilmaongelmat.

Kempeleessä on myös ollut hirsikouluja, yli 100 vuotinen taival katkaisiin 2000-luvun alussa rakennusteknisiin virheisiin.

Kempeleen Sosialidemokraatit valtuustoryhmä teki aloitteen, Kirkonkylän peruskoulun rakentamisesta hirsikouluna. Hirsikoulu rakentaminen on 15 % kalliimpi kuin perinteinen rakentaminen.

Mutta tämä koulurakennus pitää ajatella rakennettavaksi yli 200 vuodeksi. Tässä ei pidä sortua rakennusteknisiin virheisiin. Kosteat tilat hyvä toteuttaa tiilivuoraus sisälle. Muovimattojen toteutus on hyvä miettiä tarkkaan, tarvitaanko.

Kirkonmäellä seisoo vanha Kempeleen kirkko rakennettu vuonna 1691. Tämä on komea kukoistava hirrestä valmistettu kirkko, erikoisine tukipilarirakenteineen. Ansaitsee tulla maailmanperintökohteeksi.

Kempele on edelläkävijä kunta. Kirkonmäki ansaitsee vierelleen komean hirsikoulun, joka on ekologinen ilmastoteko. Tämän jälkeen jäämme odottamaan turistivirtoja maailmalta. Tämä toteutuu, kun saamme vanhasta kirkosta maailmanperintökohteen.

Kempele 27.10.2019

Jouko Etelä

Valtuutettu, kunnanhallituksen jäsen